Friday, January 1, 2010

memakan rakan sendiri..

Aku xpaham kenapa sekarang ni still wujud orang2 yang x berperi kemanusian. sanggup rosakkan friendship untuk kepuasan diri.bukan tu je..sampai libatkan pihak lain untuk tutup kesalahan sendiri bila dah kantoi..ape ke jadah manusia cam tu..bila da besar2 ni patutnye kite berfikiran lebih matang..bukan salah nk bergossip..xsalah cuz aku pown suke gak gossip2..tpi jangan la sampai memusnahkan friendship orang lain..xkan xda rase bersalah sikit pown deep inside hati org tu..xpk ke betapa kejamnye die..hanya kerana die banyak friendship yang kucar kacir..

Bagi aku xperlulah besar2 kan benda2 yang xpatut diperbesarkan sampai boleh merosakan friendship sendiri..benda selagi boleh settle.settle la baik2.bila da mula nk luah perasaan kat org lain..mintak pendapat..kalau dapat org yang boleh pk positif xpe..kalau dapat org yang lagi nak keruhkan keadaan bwt pe..menambah musuh..menambah dosa dan bala..patutnye trus terang je kat org yang kite x puas hati tu..at least org lain xtaw..jadi xda la penambahan/tokok tambah dari org ketiga tu..

Sayang kowt friendship yang dah sekian lame..retak juz sebab benda2 yang xpatut..kite sume dah lame tinggal kan high school..patutnye..benda gadoh2 ni da lame kite tinggalkan same cam kite tinggalkan skolah kite..tak ke rase rugi? Tak perlula bercerita dgn org betapa bagusnye deorg kalau dapat kawan cm kite..aku rase if seseorg tu taw hargai kawan. kawan die sendiri akan nilai kawan die tu cmne..xperlulah bgtaw or tulis panjang berjela betapa kite hargai satu friendship tu sedangkan kite sendiri memusnahkan friendship tu.

Malas da nak cakap pasal benda ni lagi sebab mcm xperlu..tapi aku kene jugak cakap..mane la tau ade orang yang penah alami ape yang aku cakap ni bace blog aku skank..benda ni xdituju kepada sesiape yang masih hidup ataupon yg da meninggal dunia..benda ni open untuk semua orang..tapi “sape makan cili dia la rase pedasnye”..

Aku malas nk cakap aku ni orang yang menghargai friendship sebab bagi aku sume tu aku xperlu aku cakap tapi perlu aku tunjuk supaya kawan2 aku sedar yg aku hargai deorang..menghargai friendship bukan dgn kata2 je..tapi dengan perbuatan..ada bsama bila deorg perlukan kite..be a good listener..support deorg..tapi jangan la mengungkit bile kite da tolong membe kite or mengharap balasan la pulak..

Bila da buat salah..admit je la yang kite da salah..tak perlu lah libatkan pihak lain utk selamatkan diri kite or untuk join same dgn kite utk tanggung kesilapan yang kite da buat..xbaik la camtu..selagi boleh selesaikan secara baik..bincang..sbb kalau kite da kwn lame..xkan la jahat sgt kawan kite tu sampai xnk maafkan kite..juz jangan burukkan keaadaan dengan spread cite tu kat sume org…sangat jahat benda tu bagi aku..lagi satu yang aku memang pantang..bocor rahsia membe sedangkan da sumpah cm nak rak dgn membe..tibe2 tanpa segan silu g cerita kat orang lain..

Peranagai cam tu memang superb kurang ajar..rahsia tu amanah weh..bila kite da janji..mean kite da berjanji jugak dgn yang kat atas sane tu “Dia” maha mengetahui weh..sampai bila nk menipu..one day bocor jugak...so elakkan la dari berperangai seperti manusia di atas..kepada pembaca2..kalau ade masalah camni..jangan dengar satu side je..kadang2 ade yang gatai tokok tambah/edit sket..al maklumlah zaman skank da maju…edit mengedit ni memang popular sangat..haish..

Nasihat aku..jadi je la kawan seadanya diri kita..xpayah nak lebih2 show off..sbb bukan sume orang sukakan kite..and jangan la sesekali panggil/gelar kawan kite dgn name yang x baik..sbb ape yang kite cakap tu umpama doa untuk die..xbaik weh…kepada sape2 yang terasa aku mintak maaf..utk kawan2 aku aku mintak maaf kalau aku pown ade buat salah..and sempena tahun baru ni..aku pown da maafkan sume salah dan silap korang yang di sengajakan or xsenagaja..

*One thing..friendship is not about money..jangan berkira sangat ok…

p/s: maaf ayat cam macam karangan form3 cuz emo sket semasa menulis..


1 comment:

NIMI said...
This comment has been removed by the author.